Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /var/www/vhosts/modeka.pl/httpdocs/storage/modification/catalog/controller/startup/startup.php on line 74 Čištění vaší motorkářské bundy, kůže a obleku. Tipy

Jak čistit motorkářskou kombinézu nebo koženou a textilní bundu?

9 Nov 2023
Jak čistit motorkářskou kombinézu nebo koženou a textilní bundu?

Oblečení pro motorkáře má nejen ochrannou funkci, ale také estetickou. Aby vaše bunda nebo kombinéza vypadaly dobře, stojí za to vědět, jak vyčistit bundu na motorku nebo vyprat kombinézu. 

Karoserie automobilů se pokrývají blátem, prachem, silničním dehtem a zbytky hmyzu. Naprosto stejný jev, jen v menším měřítku, lze pozorovat na motocyklovém oblečení. Ne nadarmo má často tmavou barvu – případné nečistoty jsou tak méně viditelné.

Jak si vyčistit motorkářskou bundu a oblek?

Každý motorkář si dříve nebo později položí otázku, jak prát motorkářskou bundu nebo kombinézu. Úkol se zdá být snadný! Vyplatí se však ponořit se do této problematiky hlouběji, protože péče o moto oblečení zvyšuje jeho odolnost a umožňuje poměrně rychlé odhalení poškození, které lze odstranit dříve, než začne růst. 
Pokud plánujeme čistit motorkářskou bundu nebo přemýšlíme, jak prát motorkářskou kombinézu, začněme... přečtením návodu. Obvykle se přidává nejen v papírové podobě, ale umisťuje se i na vnitřní stranu bundy v podobě visačky, která se nikdy neztratí. Důvod? Dříve nebo později bude nutné vyčistit kombinézu na motorku nebo vyprat bundu a chyby v této oblasti (např. použití nevhodných čisticích prostředků) mohou vést k nevratnému poškození!

Jak prát motorkářskou kombinézu nebo motorkářskou bundu?

Slušné kvalitní moto oblečení má nejen vícevrstvou strukturu. Dá se také rozebrat: zipy, spony nebo knoflíky vám umožní vyjmout podšívku nebo nepromokavou membránu zpod vnější vrstvy, která chrání před chladem. A to je přesně to, co byste měli udělat, pokud plánujete prát svou bundu na motorku. Tuto podšívku lze obvykle prát jako běžné textilní oblečení, pokud není integrována s membránou. Zcela jiný příběh je samotná membrána – nejen, že je nutné striktně dodržovat doporučení výrobce, ale také používat k tomu určené čisticí prostředky a minimální sílu – membrána se opravdu snadno poškodí!

Praní textilní bundy na motorku

Nesrovnatelně jednodušším úkonem je praní textilní moto bundy, nebo v případě vícevrstvého oblečení prostě svrchní bundy. Po sejmutí membrány můžete to udělat v pračce, vyhněte se teplotám vyšším než 40 stupňů Celsia, vysokým otáčkám odstřeďování a sušení v sušičce. Moto bundu lze prát speciálními čisticími prostředky. Pokud je nemáme a nemáme možnost si je momentálně koupit, můžeme se rozhodnout pro tekuté mýdlo. Neměly by se používat prášky, změkčovadla nebo bělidla. Sluší se dodat, že materiály použité na výrobu textilní bundy na motorku neabsorbují špínu příliš dobře, takže praní v čisté vodě bez použití chemikálií může přinést dobré výsledky. Pokud jsou na povrchu bundy skvrny nebo nečistoty, vyplatí se je před praním zkusit odstranit měkkým kartáčkem nebo houbičkou a kapalinou na čištění motocyklového oblečení.

Čištění motocyklové kůže – zvládnete to sami?

Čištění motorkářské kůže je jen zdánlivě náročnější úkol. To vše je způsobeno strukturou kůže. S čím přicházíme při dotyku s kůží do kontaktu, je vrstva pružné barvy na ní. Dokud se nepoškodí, neabsorbuje takový povlak nečistoty (což se bohužel o semiši říci nedá...), které se zadržují na jeho povrchu. Díky tomu není čištění kožené motorkářské bundy nebo celého obleku náročné. Měli byste použít čistič motocyklové kůže. Použití výrobků, které nejsou k tomuto účelu určeny, může mít za následek poškození bundy nebo kalhot – včetně změny barvy nebo částečného vyprání. I když používáte sadu na čištění motocyklového obleku, zkontrolujte si na nenápadném místě, jak reaguje s kůží vašeho obleku. 
Úkol lze svěřit profesionálům - cena čištění kožené motocyklové bundy je přibližně 170-230 Kč a textilní bundy - přibližně 460 Kč. Stejnou částku musíte zaplatit i za kalhoty. Výše uvedené částky budou stačit na doplnění sady kosmetiky, která nám umožní vyčistit moto oblečení alespoň několikrát.

Praní motocyklové kůže – klady a zápory

Je možné prát kůži? Názory se zde dělí. Jednou jsme slyšeli jedno krátké, ale neomalené vyjádření odborníka, který se zabývá renovacemi, lakováním a dalšími pracemi na všech prvcích z kůže - kůže se dá prát za předpokladu, že ji týden sušíte. Proč? To je téma na dlouhé vyprávění. 
Kůže má zkrátka složitou fyzikálně-chemickou strukturu a určité činnosti, například intenzivní sušení, mohou způsobit její smršťování a praskání. Barva kůže je způsobena chemickými pigmenty, které jsou v ní zachyceny. Pokud voda nebo jiná chemická látka způsobí jejich uvolnění, byť jen částečně, objeví se na kůži zabarvení - budou zvláště viditelné, když světlá vložka sousedí s tmavou. Pokud se rozhodneme prát koženou motorkářskou bundu, podle našeho názoru se to vyplatí, pokud jiné způsoby čištění nepřinesly očekávaný výsledek.

Čistit či nečistit? To je ta otázka!

Naše odpověď bude krátká – rozhodně ČISTIT! I když na oblečení na motorku nezpozorujete žádné nečistoty, určitě vám oblečení za celou sezónu nejednou zmoklo nebo se propotilo. A právě z takových důvodů by se měly čistit a osvěžovat. Servisujete své motocykly pravidelně? Určitě ano. Pamatujte tedy, že stejnou péči si zaslouží i vaše motocyklové oblečení.