Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /var/www/vhosts/modeka.pl/httpdocs/storage/modification/catalog/controller/startup/startup.php on line 74 Jazda z dzieckiem na motocyklu: od ilu lat i jak to robić? Przepisy

Od jakého věku lze dítě vozit na motocyklu. Zákony a další otázky

10 Dec 2023
Od jakého věku lze dítě vozit na motocyklu. Zákony a další otázky

V  Čechách počet jednokolek každoročně roste. Není divu, že se stále více lidí zajímá o to, jak přepravit dítě na motorce. Zjistěte, co je třeba udělat, abyste zajistili bezpečnost svého dítěte a vyhověli platným předpisům.

Převážná většina motocyklů je určena pro přepravu jezdce a spolujezdce. Tuto skutečnost lze využít k tomu, aby se v dětech vzbudila vášeň pro motocykly. Je užitečné vědět, jak by měla vypadat bezpečná jízda s dítětem na motocyklu.
Než se dostaneme k právním aspektům, je třeba si ujasnit, že dítě na motorce je obrovská zodpovědnost, která padá na jezdce. Když spolujezdec sedí na zadním sedadle, mnoho lidí změní svůj styl jízdy na defenzivnější. Je to správné, protože spolujezdec má omezenou možnost držet se rukama a zapřít se nohama. To by měli mít na paměti všichni jezdci na singltreku, zejména majitelé silných strojů. Rychlým otočením řídítek se může spolujezdec opravdu ztratit nebo si cestu tak traumatizovat, že se už bude držet od motocyklů dál!

Může být dítě přepravováno na přední části motocyklu? Jak lze dítě převážet?

Zejména v souvislosti s nejmenšími dětmi si někteří lidé kladou otázku, zda je možné vozit dítě na přední části motocyklu. Koneckonců, když máte dítě před sebou, můžete kontrolovat jeho chování, což není možné, když jede za vámi. Převážet dítě na předním sedadle motocyklu však není, mírně řečeno, dobrý nápad. Konstrukčně řešené sedadlo spolujezdce je umístěno vzadu. Pokud na něm sedí osoba, která se pokouší řídit motocykl, může pro ni být obtížné zaujmout správnou polohu, ovládat spínače nebo rukojeti a získat správnou oporu při zastavení. V případě prudkého brzdění nebo nárazu dítě jedoucí vpředu propadne řídítky nebo do nich narazí. Zapomeňte na to, že byste je mohli zachytit při prudkém brzdění nebo manévrování..... Pokud by jelo vzadu, je pravděpodobné, že by se opřelo o záda řidiče, který by se zase mohl zapřít rukama o volant.
Než se vydáte na cestu, je dobré si s dítětem o jízdě na motorce promluvit. Nezapomeňte jim ukázat, kde jsou rukojeti a opěrky nohou. Ještě v klidu je dobré motorku naklonit na jednu a druhou stranu, aby dítě vidělo, co může očekávat při zatáčení nebo manévrování. Vysvětlíme jí také, že by nemělo balancovat v zatáčkách nebo se podpírat při zastavování. Stanovme také signál k zastavení - slovní povel nebo gesto, například poplácání po rameni. Prvních několik kilometrů na motorce je opravdu velký zážitek.

Od kolika let může dítě jezdit na motorce?

Parkovací úprava je také zkouškou, zda je již možné převážet naše dítě na motorce. Od kolika let lze dítě na motorce vozit a kdy to možné není? V Čechách na to neexistují žádné zvláštní předpisy, ale platí mimo naši zemi. V některých zemích se vyžaduje, aby dítě bylo schopno dosáhnout nohama na opěrky nohou, sedělo na motorce bez obav zády k opěrkám nohou nebo se prostě postaralo o svou bezpečnost a nepředstavovalo nebezpečí pro jezdce.
Své dítě známe nejlépe, takže místo toho, abychom si kladli otázku, od kolika let je vhodné posadit dítě na motorku, je lepší si upřímně odpovědět, zda jsme přesvědčeni, že je naše dítě na motorku připraveno. Vstupní hranicí může být šest nebo sedm let, jinak by - byť jen z výškových důvodů - dítě nemělo na motorku nasedat v osmi letech.

Dítě na motorce - předpisy. Jakou rychlostí lze přepravovat dítě na motocyklu?

Článek 20 zákona o silničním provozu stanoví rychlost, jakou smí být dítě přepravováno na motocyklu. Děti do 7 let, a tedy i na internetu často vyhledávané šestileté, se mohou přepravovat rychlostí až 40 km/h. Rychlost motocyklu s dítětem je z bezpečnostních důvodů omezena natolik, že se tomu musí přizpůsobit trasa jízdy. Ve městě nebo na vedlejších silnicích není limit 40 km/h zvláštní problém, ale jízda na motorce s dítětem po státní silnici je špatný nápad - budete předjížděni s velkým rozdílem rychlostí, což není pohodlné a pomalá jízda může u ostatních vyvolat agresi. Jízda na motocyklu s dítětem do 7 let rychlostí 40 km/h samozřejmě platí, pokud značka nestanoví jinak nebo situace na silnici nevyžaduje pomalejší jízdu, například z bezpečnostních důvodů. 
To vše znamená, že odpověď na otázku "v jakém věku může dítě jezdit na motorce jako spolujezdec?" v polské realitě - v tomto ohledu neexistují žádná omezení, ale řidič by měl projevit zdravý rozum, protože je zodpovědný za spolujezdce. Polské právo je také dost liberální, pokud jde o oblečení na motorku – vyžaduje se pouze přilba. To rozhodně nestačí. I když jedeme pomalu a opatrně, situace na silnici se může vyvíjet těžko předvídatelným způsobem. Malé dítě na motorce by mělo být vhodně oblečené: nezbytná je bunda, rukavice, boty s výztuží kotníků a kalhoty s chrániči. Nemusí se jednat o novinky – děti přece rychle rostou a ne každý rodič si může dovolit pravidelně obměňovat výbavu svého dítěte na motorku. Ba co víc, použité, ale typické moto oblečení budou mnohem lepší než ty, které jsou určeny k jiným účelům.

Dítě na motorce a předpisy v jiných zemích. Od jakého věku mohou být děti přepravovány v Německu, v České republice a Švédsku?

Pokud plánujeme jízdu na motorce s dítětem mimo naši republiku, určitě si ověřte pravidla pro přepravu dítěte na motorce v dané zemi. Se liší. Po věkové hranici může být nutné nainstalovat opěradlo nebo sedák! Například v Německu musí děti do 7 let jezdit v autosedačce, v Česku musí být minimálně 12 let a ve Švédsku se doporučuje ochranný oděv.